Lelkigyakorlat Avilai Szent Terézzel

“Kedves Olvasó! Tizenöt napot tölt majd el Avilai Szent Terézzel, pontosabban Teréz segítségével az Úr társaságában. Talán a köztiszteletnek örvendő szent neve indította Önt e könyv olvasására vagy egyszerűen az a vágy, hogy időt szánjon egy lelki lélegzetvételre, távol mindennapi életétől.

Loyolai Szent Ignác a Lelkigyakorlatokban olyan módszert javasol a lelkigyakorlatozónak, amely több szakaszban vezeti el annak felismerésére, hogy mit vár tőle az Úr annak az időnek és környezetnek adott feltételei között, amelyben él.

E kis könyv nem azzal a céllal íródott, hogy a Lelkigyakorlatokat ültesse át Szent Teréz szövegeire. Ez bravúros lett volna, de a legjobb esetben is erőltetett lenne az összhang. Ahhoz azonban, hogy együtt járjuk az utat Avilai Terézzel, nem szükséges elfelednünk az ignáci módszert. Ezt követjük mindaddig, amíg nem erőltet a terézi üzenetre olyan béklyót, amely meghamisítaná azt. Márpedig Teréznek nincs egyéb mondanivalója számunkra, mint ami vele történt.”

Jean Abiven OCD 1922-ben született Brestben. 1977-ben lépett be a Sarutlan Kármelita Rendbe, ahol jelenleg a klerikusok prefektusa. A toulouse-i Katolikus Egyetemen filozófiát tanít. Különleges kutatási területe Avilai Szent Teréz életműve.