A könyv első kötetében átgondoltuk, hogy miként tárul fel számunkra a Szentírásban, a keresztségben, az eucharisztiában, az ikonokon, az egyházi évben és a személyes imádságban a megváltás egyetlen nagy misztériuma, amely Krisztusban nyilvánult ki. Most az a feladatunk, hogy részletesebben áttekintsük a megváltás egyes konkrét misztériumait. A különböző liturgikus ünnepeken végighaladva a Szentlélek fokozatosan kibontja az egyetlen nagy misztériumot, s ily módon az ünneplés, az imádság és a lelki tapasztalatok révén részesedni tudunk valamennyi misztériumban, Krisztuson keresztül mélyebb kapcsolatba kerülve az élő Istennel.
Mindennek az a célja, hogy éberen és szemlélődve Krisztus misztériumára irányítsuk értelmünket, s olyan szeretetteli tekintetet alakítsunk ki magunkban, amely révén Krisztus fénye elárasztja és átalakítja a szívünket. Ennek előmozdítása érdekében vissza-visszatérek majd egy olyan ikon jelenetsorához, amelyet nagy becsben tartunk itt, a glenstali monostorban.

Fr. Gregory Collins OSB (1960) a Glenstal Apátság (Írország) szerzetese. Az ortodox teológia szakértője, az apátsági iskola egykori vezetője, majd a római Sant’Anselmo Bencés Egyetem Monasztikus Intézetének igazgatója, 2011-től a jeruzsálemi Dormitio Apátság elöljárója.
Tapasztalt lelkigyakorlatvezető, társszerkesztője a Glenstal Book of Daily Prayer című kiadványnak; a Glenstal Book of Icons című bestseller szerzője.